Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) per 1-7-2021

Beste buurtleden,

Op 1 juli 2021 is de wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) ingegaan. De WBTR is bedoeld om onverantwoordelijk financieel beheer, wanbestuur, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen een bestuur te voorkomen.

Kort gezegd gaat de wet over:

  • Persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders
  • Afspraken over bestuurlijke zaken omtrent stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur
  • Gemaakte afspraken moeten statutair worden vastgelegd

Ten aanzien van de nieuwe wet heeft het bestuur besloten om het huidige bestuursmodel tegen het licht te houden.

Onze vereniging heeft een goede basis in statuten en de bestuursorganisatie. Het bestuur heeft ervoor gekozen om de huidige statuten een update te geven, zodat de buurtvereniging kan voldoen aan de WBTR.
Om de persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden te beperken, heeft het bestuur ervoor gekozen om de vereniging te laten inschrijven bij de kamer van koophandel. Dit brengt eenmalige kosten van €51,30 met zich mee. Het voordeel hiervan is dat de vereniging aansprakelijk wordt gesteld bij schade, in plaats van de bestuurders met hun privévermogen.

Daarnaast wordt een neutrale bankrekening, op naam van de vereniging, geopend, zodat mogelijkheid tot financieel misbruik verder wordt beperkt. De jaarlijkse kosten hiervan zijn nog onbekend, maar zullen ongeveer overeenkomen met de kosten van de huidige bankrekening.

De buurtvereniging is via de gemeente Veldhoven aangesloten bij een vrijwilligerspolis van vrijwilligersnet Nederland. Dit dekt de aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders. Deze polis brengt geen kosten met zich mee.

De nieuwe statuten zijn toegevoegd op de (link website). Het bestuur wil jullie vragen deze door te nemen. Bij vragen en/of opmerkingen kan het secretariaat gemaild worden. De statuten worden in de jaarvergadering 2022 ter goedkeuring aan de leden voorgelegd.

Tevens is het jaarverslag 2020 toegevoegd op de site. Alle activiteiten en een financieel overzicht is hierin te zien. Het jaarverslag is te vinden door te klikken op deze link. Het document is te openen met het bekende wachtwoord. Beschik je niet over het wachtwoord kan dit worden opgevraagd bij het secretariaat.
Ook vragen op opmerkingen over het jaarverslag mogen verstuurd worden naar het secretariaat. Het bestuur zal deze vragen dan bespreken in de eerstvolgende bestuursvergadering.
Voor het verenigingsjaar 2021 zijn wij op zoek naar iemand die de kas wil controleren. Ook is er nog ruimte in het bestuur voor uitbreiding met een bestuurslid. Heb je interesse? Meld je dan bij iemand van het bestuur.

Hartelijke groeten,
Sandra, Wesley, Anneke, Evert en Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.